Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

Στρεπτοκόκκος σε Παιδιά: Συμπτώματα, Μετάδοση και Αντιμετώπιση

Στρεπτοκόκκος σε Παιδιά: Συμπτώματα, Μετάδοση και Αντιμετώπιση

Ο στρεπτοκόκκος αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες βακτηριακές λοιμώξεις που επηρεάζουν τα παιδιά. Αν και μπορεί να προκαλέσει από ελαφριές ενοχλήσεις έως και σοβαρά προβλήματα υγείας, η έγκαιρη αντιμετώπιση του είναι ζωτικής σημασίας. Τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 10 ετών, οι εγκυμονούσες γυναίκες και οι μεγαλύτεροι των 65 ετών διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν λοίμωξη από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α. 

Πίνακας Περιεχομένων

Στρεπτόκοκκος της ομάδας Α 

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ένας Gram θετικός κόκκος που προκαλεί διαφορετικής βαρύτητας νοσήματα στους ανθρώπους, όπως λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Επομένως, είναι υπεύθυνος για αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά, κηρίο και κυτταρίτιδα, μεταστρεπτοκοκκικά ανοσολογικά σύνδρομα, όπως ο ρευματικός πυρετός και η οξεία σπειραματονεφρίτιδα, καθώς και διεισδυτικές λοιμώξεις, όταν δηλαδή εντοπίζεται σε σημεία του σώματος στα οποία υπό κανονικές συνθήκες δεν εντοπίζεται, όπως οι πνεύμονες, η κυκλοφορία του αίματος και αλλού.



Συμπτώματα του Στρεπτοκόκκου

Οι ενδείξεις του στρεπτόκκου συχνά περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, ρίγος, δυσκολία στην κατάποση, ερεθισμένο ή κόκκινο λαιμό και ενίοτε πόνο στο στομάχι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να παρουσιαστούν και εξανθήματα στο σώμα του παιδιού και μυϊκοί πόνοι. Τα παραπάνω συμπτώματα δεν μπορούν να θέσουν από μόνα τους τη διάγνωση. Απαιτείται εργαστηριακή διερεύνηση, όπως η απομόνωση του στρεπτόκοκκου με καλλιέργεια του κατάλληλου δείγματος που αποτελεί χρονοβόρα μεν αλλά την πλέον αξιόπιστη διαγνωστική προσέγγιση ή και ανίχνευση του αντιγόνου (Strep-test) που είναι ταχεία διαγνωστική μέθοδος. Το θετικό αποτέλεσμα του Strep-test οδηγεί στην έγκαιρη έναρξη της θεραπείας, ενώ το αρνητικό δεν αποκλείει τη στρεπτοκοκκική λοίμωξη (φαρυγγίτιδα) και πρέπει να επιβεβαιώνεται με καλλιέργεια. 


Μετάδοση του Στρεπτοκόκκου

Ο στρεπτοκόκκος μεταδίδεται κυρίως μέσω της στενής επαφής με τις εκκρίσεις του μολυσμένου ατόμου, την κοινή χρήση αντικειμένων όπως παιχνίδια ή τα σταγονίδια που εκπέμπονται κατά το φτέρνισμα, το βήχα και τον λόγο. Επίσης, μέσω της επαφής με μολυσμένες πληγές στο δέρμα των ασθενών αλλά ακόμα και από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Αντιμετώπιση του Στρεπτοκόκκου

Η αντιμετώπιση του στρεπτοκόκκου συνήθως περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιβιοτικών από τον γιατρό. Το πρόγραμμα αντιμετώπισης πρέπει να ολοκληρώνεται ακριβώς όπως το συνιστά ο ιατρός, ακόμα και αν τα συμπτώματα εξαφανιστούν πριν το τέλος του προγράμματος.


Οι περιπτώσεις όπου πρέπει να ανησυχήσουν έναν γονέα είναι οι εξής:

  1. Εάν η κατάσταση του παιδιού χειροτερεύει αντί να υπάρχει βελτίωση
  2. Εάν είναι συνεχώς κουρασμένο
  3. Εάν δεν τρώει ή τρώει πολύ λιγότερο από το κανονικό
  4. Εάν έχει να ουρήσει (στεγνή πάνα) για 12 ώρες ή περισσότερες ή παρουσιάζει άλλα σημεία αφυδάτωσης
  5. Εάν το κάτω των 3 μηνών βρέφος έχει θερμοκρασία 38°C ή υψηλότερη και το άνω των 3 μηνών έχει θερμοκρασία 39°C ή υψηλότερη

Στις παρακάτω περιπτώσεις ο γονέας πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια:
  1. Δυσκολία αναπνοής με συριγμούς ή χωρίς ή εμφάνιση εισολκών μεσοπλεύριων διαστημάτων και υπερκλείδιων βόθρων
  2. Εμφάνιση αλλαγών στη ρυθμικότητα της αναπνοής
  3. Εμφάνιση εξανθήματος 
  4. Εμφάνιση μελανότητας στο δέρμα, τη γλώσσα ή τα χείλη του ή αν τα σημεία αυτά έχουν κρύα και μαλακή αίσθηση
  5. Εμφάνιση σπασμών ή επιληπτικών κρίσεων
  6. Είναι υποτονικό και εμφανίζει υπνηλία ή αυπνία


Είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στην υγιεινή, τον επαρκή ύπνο και τη διατροφή του παιδιού για να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα του. Επιπλέον, η αποφυγή της επαφής με άλλα παιδιά ή ενηλίκους όσο είναι ασθενής είναι σημαντική για την πρόληψη της μετάδοσης.


Η πληροφόρηση και η άμεση αντιμετώπιση είναι κρίσιμες σε περιπτώσεις στρεπτοκοκκικής λοίμωξης σε παιδιά. Η επίσκεψη στον γιατρό για αξιολόγηση και την ακριβή αντιμετώπιση αποτελεί τη βέλτιστη πρακτική για τη διατήρηση της υγείας των παιδιών.

Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ icon
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ με αγορές άνω των 49.00€
ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ icon
ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ 5 τρόποι πληρωμής
2310 514 800
ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ icon
ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ 2310 514 800
Παρακολούθηση παραγγελίας
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ icon
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ παραγγελίας